Alle aan boord van de B2B

De vlaag van dotcom deals en interesse in alle-ding-internet in de afgelopen weken zorgde voor een verrassing kritiek uit Maleisië’s tech-vriendelijke premier Mahathir Mohamad in medio maart.

Bij de lancering van een joint venture petrochemische fabriek, een typische Old Economy productie operatie, Mahathir uitgedrukt behoedzaamheid van dotcom-bedrijven waarvan de aandelen steeg op de aandelenmarkten wereldwijd. “Ik hoop dat bedrijven zoals de Titan Groep zal niet alleen overleven de uitdagingen van het informatietijdperk, maar ook lang overleven nadat de zeepbel is gebarsten op de dotcom-bedrijven,” zei hij. De 74-jarige premier zei dat Maleisië verwelkomd buitenlandse investeringen, maar hoopte dat bedrijven zouden investeren in de “echte bedrijven” die internet-gerelateerde degenen waarvan de werkelijke waarde was verdacht zou overleven.

De kritiek leek ongerijmd afkomstig van dezelfde persoon die is de nummer 1 verkoper van de Multimedia Super Corridor, een multi-miljard-ringgit project vierkant gericht op de Nieuwe Economie vermogensvorming. Nauwelijks een week later op een conferentie, Mahathir was ironisch genoeg weer op zijn pro-tech platform wervend een K-economie Masterplan voor het land.

Misschien, de globalisering-hoede Mahathir moesten gewoon vent. Zijn dotcom diagnose kan een gooi naar koortsachtige marktwerking dat de goede dokter voorziet dat hij zal niet in staat zijn cheque van invloed zijn op de gezondheid van de economie van het land weer zijn. Op het hoogtepunt van de Aziatische monetaire crisis, de premier herhaaldelijk beschuldigd buitenlandse speculanten verpest stellaire opkomst van de natie en weergegeven frustratie over het onvermogen om deze “handelaars zonder scrupules” te controleren.

Maleisië heeft net uit de crisis, alleen om te beseffen dat er in de tussentijd, bricks-and-mortar vervaardigen ging snel uit de mode. De wereld waardeert momenteel snelgroeiende startups met weinig of geen winst, op gelijke voet met traditionele bedrijven die eerder steeg door middel van slow-and-steady incrementele productiviteitswinsten gebouwd over decennia. De huidige dotcom razernij in Azië is een afspiegeling is van degene die de VS twee jaar geleden trof. Verschillende aanbiedingen, allianties, partnerships en infrastructuur bouwen samen worden haastig uit angst te worden achtergelaten. Real-time de besluitvorming wordt zelfs het negeren van het basisprincipe van het kopen in een onderneming – die eenvoudig due diligence.

De vlaag van acquisities en online-offline huwelijken is alles over het grijpen van kansen vroeg “, zegt Chin Kwai Fatt, directeur van PricewaterhouseCoopers (PwC) Maleisië.” Dit is niet meer dan logisch. De markt is niet te kijken naar de fundamentals, maar het enorme potentieel om te worden aangeboord. Dit lijkt de beste manier om te concurreren voor een aantal van de cyberspace stardust zijn, “merkt hij op.

Chin voegt eraan toe dat de waardering van de dotcom-bedrijven tart standaard taxaties zoals Return on Investment (ROI). Hij noemt Intel’s Andy Grove, die, toen hem gevraagd om commentaar te leveren op de ROI van e-business, schoot terug: “?.? Ben je gek Dit is Columbus in de Nieuwe Wereld Wat was zijn ROI”

Het scheiden van de dotcoms uit de dotcons

Tech industrie; Noord-Korea onthult Netflix kloon voor de burgers, veiligheid, Huawei om een ​​veilige, slimme stad rente met Singapore lab tikken; Start-Ups; Telstra Ventures tekent Telkom Indonesia voor inbedrijfstelling investeringen in Azië, Cloud, APAC digitale transformatie zal niet slagen zonder hybride cloud

Dus hoe gaat men scheiden de stier van de bullish, en de dotcoms uit de dotcons? “Mijn advies aan beleggers is om de aantrekkelijkheid van de dotcom’s business model en het vermogen van het management om uit te voeren te evalueren”, zegt Chin.

Hij verwacht dat sommige dotcoms uiteindelijk zal mislukken als gevolg van een slechte uitvoering of de concurrentie van te veel spelers op dezelfde markt ruimte. “Een shake-out is onvermijdelijk wanneer de markten worden gedreven door een wereldwijde verliefdheid voor Internet-bestanden en over jonge startende bedrijven. De vermelding van de gevestigde spelers in de dotcom-arena zal ook uitdagingen met zich meebrengen om deze startups. Market onderscheid is van belang in een overvolle Arena- -je moet een product of dienst die uniek is en niet gemakkelijk te dupliceren te hebben. ”

Azmi Ahmad, hoofd van managed services, Skali.net, de one-stop dotcom service unit van Skali Group, suggereert dat de reden voor de vele fusies en overnames van laat zou kunnen zijn om klaar ervaring en expertise te verwerven op de goedkope, in plaats van te nemen de grote weg van de ontwikkeling van de dotcom in-house. “Elk bedrijf deze dagen geconfronteerd met de vraag van te maken of te kopen. Er zou een aantal die willen gewoon te rijden op de dotcom golf te zijn, maar ik zou graag denken dat de meerderheid van de bewegingen worden ondersteund door logische zakelijke redenen. De voordelen van e-business zijn zeer hoog en moet niet worden onderschat “, voegt hij eraan toe.

De angst van het hebben van parvenu Net spelers ontdoen traditionele inkomstenbronnen is een zeer reëel. Ondernemers zijn minder sceptisch over het internet deze dagen, en meer open over Web-enabling hun bestaande bedrijven.

Voegt Azmi: “De vraag Skali.Net staat nu niet ‘waarom zou ik?’ maar ‘hoe?’ en ‘hoeveel?’ Er zijn veel initiatieven worden uitgevoerd door bedrijven en netpreneurs die niet publiekelijk bekend zijn, omdat ze niet de zendtijd te krijgen. We moeten zien dat ze beginnen te onstream verder komen van het derde kwartaal van 2000. ” Azmi niet geloven dat de huidige lichting van de dotcom-spelers kunnen vouwen in de nabije toekomst, maar gelooft zal er enige samenvoeging op de middellange termijn.

De drijvende kracht van de dotcom-manie is het potentieel van e-commerce. Door de rekeningen van alle analisten, is e-commerce via de regering-to-business, B2B (business-to-business) en B2C (business-to-consumer) transacties ingesteld op ontploffen in Azië in de komende vijf jaar tijdsbestek. Gartner Group projecten die de waarde van de B2B e-commerce in de regio Azië-Pacific, met uitzondering van Japan, in 1999 zal springen vanaf US $ 9200000000 om een ​​verbazingwekkende US $ 995.800.000.000 in 2004.

Azië is achter de VS, maar volwassen economieën als toegang verschuift van PC naar mobiel of draadloze apparaten kunnen haasje “, zegt Mark Jarvis, senior vice president van wereldwijde marketing bij Oracle Corp. Hij schat dat 60 procent van de wereldwijde supply chain is al in de handen van de Noord-Aziatische landen van China, Taiwan, Zuid-Korea en Japan. “Dus de wereld kan niet globaal gaan zonder de actieve deelname van Azië. Wat meer is, Aziaten zijn slim. Zij spelen een spel van geduld en neemt een wait-and-see houding eerste, maar sprong in diep toen ze de voordelen te zien. Dit gebeurt al.

Jarvis verwacht meer startups opkomende dat zal het Amerikaanse business modellen te kopiëren. . “We zijn waarschijnlijk te zien meer cyber-conglomeraten opspringen in Azië gevestigde conglomeraten, hetzij online te verplaatsen of opnieuw opstarten van nieuwe conglomeraten over te nemen en kannibaliseren hun bestaande De motivatie voor de verschuiving is hetzelfde als Amerikaanse bedrijven – te krijgen een beter rendement voor hun aandeelhouders, “voegt hij eraan toe. Jarvis merkt op dat Azië goed zou kunnen ontlopen Europa in de e-commerce-race in de nabije toekomst, vooral als de infrastructuur blijft verbeteren en de verschillende barrières – buitenlandse eigendom beperkingen, online betaling modes en beperkingen banking – verder worden ontmanteld.

Oracle is een belangrijke leverancier van Web-enabling software en beweert dat alle van de top 10 B2C spelers en negen uit de top 10 B2B-spelers gebruik maken van de Oracle-platform om zaken te doen op het internet. Onder deze zijn Cisco Systems, Amazon.com, Yahoo !, Excite, eBay en Looksmart.

Het versnellen van de B2B-tempo in Azië

Op de lokale front, PwC Chin geeft toe dat e-commerce is nog in de kinderschoenen.

Hoewel Maleisië was een van de regio’s eerste op het internet vast te stellen, heeft de take-up rate traag. Er zijn slechts vier ISP’s in het land en internetpenetratie zweeft op ongeveer 6 procent, beduidend lager dan landen als Hong Kong, Zuid-Korea, Taiwan en Singapore. Maleisische bedrijven lijken ook afhankelijk op papier schuifelen en fysieke tussenpersonen zijn om glad over aanbiedingen in plaats van op transparante elektronische middelen voor doeleinden aanbestedingen.

Echter, Chin van mening dat de prognoses van de exponentiële groei van e-commerce in Maleisië – door een schatting, ongeveer US $ 4.200.000 in 1999 springen tot US $ 47.400.000 in 2000 – zijn “niet onrealistisch”. . “Bedrijven zijn hier bewust dat er volop mogelijkheden in de elektronische betalingen en de aanbestedingsprocedures Wat nodig is, is de moed om de zakelijke ondersteboven en binnenstebuiten afslag De bundeling van online handel met fysieke interactie -. De clicks-and-mortar combinatie –will waarschijnlijk versnellen van e-commerce, “merkt hij op.

Skali’s Azmi zegt ook de inherente behoefte aan menselijke interactie zal niet verdwijnen. “Het fysieke aspect is nog steeds nodig. Zelfs voor e-bedrijven, het ontmoeten van potentiële partners in persoon ten minste eenmaal wordt een norm. Maar het omgaan met vaste leveranciers en klanten voor B2B hoeft niet fysiek te worden gedaan. Inkooporders worden nu al vaak per fax , post of e-mail. De vergaderingen zijn over het algemeen voor grote problemen oplossingen of voor waardevolle sociale contacten “, voegt hij eraan toe.

Veiligheid en creditcardfraude zijn vaak genoemde redenen voor het niet porting bestaande bedrijven op het internet. Hoewel Maleisië was een van de eerste in de wereld om een ​​digitale handtekening wet goed te keuren in 1997, online verificatie systemen moeten nog aan te slaan.

Richard Jacobson, senior internet analist bij IDC Asia Pacific, zegt onderzoek suggereert dat elektronisch betalen is geen voorwaarde voor e-commerce. “Slechts een zeer klein percentage van de e-commerce transacties Op dit moment zijn direct, zoals credit card betalingen via het web. Zelfs de ramingen tot 2004 blijkt dat in Maleisië, zal directe transacties slechts 34 procent van het totale e-commerce vormen. Opdat bedrijven om te slagen in de e-commerce wereld, moet er een zekere mate van flexibiliteit en openheid zijn. Als u uw potentiële klanten te beperken tot slechts één vorm van betaling ontvangt u op korte veranderen van jezelf zijn, “merkt hij op.

Hoewel het nog vroeg dag voor e-commerce in Azië, de consensus is dat bedrijven die hun hele organisatie onder te dompelen in de technologie en de nieuwe economie zakelijke praktijken snel vast zal staan ​​om het meeste te winnen. Hoe minder optimistische analisten voorspellen dat sommige “creatieve destructie” langs de weg kan worden verwacht. De rush van zoveel spelers aan het begin van “Internet tijd” get in, gewapend met vage projecties, zal uiteindelijk leiden tot een fall-out, zeggen deze analisten.

Reeds in volwassen markten in de Verenigde Staten, zijn er tekenen dat een shakeout is begonnen.

Of bedrijven zal zinken of gedijen in de huidige onrust is iedereen een raadsel. De waarheid is dat niemand heeft alle antwoorden. Maar zittend op de handen terwijl de wereld is het leren om te zwemmen met de nieuwe economie tij kan worden gevraagd om te worden weggevaagd.

Noord-Korea onthult Netflix kloon voor de burgers

Huawei om een ​​veilige, slimme stad rente met Singapore lab tik

Telstra Ventures tekent Telkom Indonesia voor inbedrijfstelling investeringen in Azië

APAC digitale transformatie zal niet slagen zonder hybride cloud