Enterprise social netwerken hier te blijven: Salesforce

Het gebruik van intranet en e-mails voor samenwerking en workflow management binnen een onderneming zal een ding van het verleden, zoals organisaties het opwarmen van de idee van interne sociale netwerken, op basis van Salesforce Marketing Cloud product director Derek Laney.

De consumerisation van IT betekent dat medewerkers steeds meer verwachten van technologie die ze gebruiken in hun persoonlijke tijd voor werk doeleinden. Bring-your-own-device (BYOD) heeft opgepikt om die reden en nu, onder invloed van social media, bedrijven de waarde bij de uitvoering van een onderneming sociaal netwerk om informatie te delen en beheren van de workflow binnen hun bedrijven te zien, zei Laney.

Wat ik heb gezien in de creatie van enterprise workflow systemen is dat bedrijven besteden 12 maanden bouwen van deze mooie processchema’s, maar als het gaat om de daadwerkelijke uitvoering, is het niet erg goed te werken, “zei hij tegen de website.” Vaak, wat je krijgt is, laten we zeggen, stap twee van de workflow, zal de persoon op dat moment de persoon te bellen vanaf de eerste stap om een ​​gesprek te hebben, omdat er gegevens ontbreken of het proces is eigenlijk veranderd.

Zelfs oliegigant Caltex Australië is op zoek naar; introduceren sociaal engagement instrumenten; in zijn bedrijf.

“Dat zal waarschijnlijk de volgende grote ding voor ons,” Caltex Australië CIO Steve Fox vertelde de website eerder deze maand.

Het voordeel van het gebruik van een enterprise social network is dat medewerkers in staat zijn om te zien uiteenlopende informatie over het bedrijf samengevoegd door middel van een enkele feed in real-time, zodat ze het grotere plaatje te zien en actie ondernemen als ze nodig hebben om, volgens Laney.

Laney gaf toe dat veel bedrijven nog steeds vertrouwen op oude intranet strategieën om dit soort samenwerking te rijden.

De strijd met dat is veel van die infrastructuur werden gemaakt voor een andere tijd, “zei Laney. ‘Er was een tijd dat je een standaard procedure gemaakt, dan zet je op het intranet, en dat was geweldig, want iedereen kon vinden dat daar.

Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? Enterprise Software; Apple geeft iWork functies voor samenwerking, samenwerking, Microsoft om rundvlees Skype’s team samenwerkingsmogelijkheden op Slack te nemen; mobiliteit; Braziliaanse overheid zou verbieden Waze

Maar nu dat de informatie is verouderd, en het personeel willen weten wat de laatste informatie en die ze hebben om te interageren met.

VS gevestigde General Electric is een Salesforce Chatter enterprise social network van de klant en is in staat om gegevens van de klant alle door middel van een sociaal-feed geweest. Het bedrijf ook verbonden machines zoals straalmotoren het voer zodat informatie over de vereiste onderhoud is te zien in real-time.

De sociale-feed kan worden aangepast, zodat groepen binnen het bedrijf af te kunnen breken in een ander gesprek via Chatter en onderling te bespreken werk detail.

Laney zei dat Salesforce-klanten die enterprise social netwerken te gebruiken hebben gemeld toegenomen efficiëntie, en dit zal invoering van de technologie rijden.

Voor hen is het niet een sociaal netwerk product, het is een bedrijf app, een last app, of een marketing-app die toevallig enterprise social network gebruiken als manier om mensen samen te brengen om te krijgen van het werk gedaan, “zei hij.

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Apple geeft iWork functies voor samenwerking

Microsoft rundvlees Skype’s team samenwerkingsmogelijkheden op Slack te nemen

Braziliaanse overheid zou verbieden Waze