Klimmen Triljoenen Mountain: een veld gids voor het internet van de dingen

Wijdverbreide machine-to-machine (M2M) communicatie tot stand brengen van het internet van de dingen – of ‘de biljoen-node netwerk’, zoals de auteurs van dit boek zet het. Triljoenen: Bloeiende in de opkomende informatiemaatschappij Ecology, die is geschreven door de drie principes van MAYA Design (een in Pittsburgh gevestigde design consultancy en technologisch onderzoek lab), richt zich op de vraag hoe om te gaan met een internet bestaat uit triljoenen knooppunten, de meerderheid van de die niet beschikken over een persoon die ze direct het regelen. Peter Lucas, Joe Ballay en Mickey McManus waarschuwen voor de chaotische complexiteit die in gevaar van het ontwikkelen, en bieden suggesties over hoe je een digitale toekomst waarin “De gegevens zijn niet meer in de computers te ontwerpen. Wij zijn gekomen om te zien dat de computers in de data “.

Het boek is opgebouwd rond een bergbeklimmen analogie met de ‘PC Peak’ – het inkapselen van de personal computing tijdperk en de human-centric internet / web – geraadpleegd geschaald. Maar dreigende bovenstaande is het veel grotere ‘Triljoenen Mountain’, waar de auteurs concluderen, “het ontwerp technieken die ons goed hebben gediend op de PC Peak zal volstrekt ontoereikend is voor de problemen van de schaal we binnenkort geconfronteerd worden”.

De eerste hoofdstukken een overzicht van de route naar de post-PC-tijdperk, met inbegrip van een waarschuwend verhaal over een eenmaal geweldig bedrijf (DEC), die niet in geslaagd aan te passen aan een op handen zijnde (PC) revolutie en de ultieme prijs betaald binnen tien jaar van zijn hoogtepunt omzet jaar . De conclusie hier is duidelijk: er zullen een aantal opvallende dalers in de uitlopers van Triljoenen Mountain. De volgende generatie computers landschap, bestaande uit triljoenen knooppunten, wordt besproken met de auteurs gewezen op het belang van ‘vervangbare’ apparaten en ‘vloeibaar’ informatie – termen ontleend aan de economie. Fungibiliteit – de vrije uitwisseling van equivalente goederen – is niet een wijdverbreid kenmerk van de huidige IT-landschap, met zijn vele ommuurde tuinen, zeggen ze. Liquiditeit – de vrije stroom van waarde – is variabel: low-level packet switching stroomt efficiënt genoeg, maar een hoger niveau van de informatie-infrastructuur zijn taaier. De derde belangrijkste eis van de biljoen-node computergebruik landschap, zeggen de auteurs, is een ‘echte cyberspace’ bestaande uit aanhoudende digitale objecten, in tegenstelling tot de huidige-hypertext gebaseerde web.

In feite, volgens Lucas, Ballay en McManus, een flink aantal onderdelen van het huidige IT-landschap zijn slecht architected voor de biljoen-node toekomst. Dit geldt ook voor computers die platformen voor data-siloing applicaties in plaats van pure informatie, de webbrowser – zelfs de web zelf en cloud computing. Wat we op weg naar, zeggen ze, is Complexiteit Cliff (er is dat bergbeklimmen analogie opnieuw) – trapsgewijze onvoorziene storingen in slecht ontworpen complexe systemen die, bijvoorbeeld, “gemakkelijk kan ‘brick’ alle lichten in een next-generation wolkenkrabber dat gebruik maakt van draadloze systemen om de verlichting. Of de liften. Of de ventilatie “te controleren.

Bekijk de video

Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux-distro, Cloud; Twilio rolt nieuw bedrijfsplan veelbelovende meer behendigheid, Cloud, Intel, Ericsson uit te breiden samenwerking te richten op media-industrie, Cloud;? Xero lanceert samenwerking met Macquarie Bank voor BPAY betalingen

Rond dit punt in het boek, de auteurs uitleggen hun visie op cloud computing, die blijkt te zijn een doordringende informatie winkel gebouwd op peer-to-peer-netwerken – ze noemen het de GRIS (de Grote Repository In de Sky), en het contrast het met corporate Hindenberg ‘wolken van vandaag in essentie client-server die op een dag, zoals het luchtschip, ontploffen samen met uw gegevens. Er zijn ook enkele nogal curmudgeonly opgravingen bij de ontwikkeling van software gemeenschap in dit hoofdstuk, die mogelijk niet voldoen aan met universele goedkeuring. Bijvoorbeeld, een vermeend gebrek aan georganiseerde professionaliteit in software engineering (in vergelijking met gedragscodes voor de wil van de bouwers of elektriciens) is grotendeels gelegd bij de deur van de open-source gemeenschap: “het internet-tijdperk is inmiddels overgegaan in de handen van een pop-cultuur die niet formeel is opgeleid noch intellectueel rigoureus, en niet bijzonder schelen of haar ‘oplossingen’ een rigoureuze technische basis – zolang ze de taak te volbrengen bij de hand “.

Met betrekking tot de aanval op Triljoenen Mountain, zijn er tal van nuttige inzichten, te beginnen met een hoofdstuk over oplossingen van de natuur om gedistribueerde complexiteit. Er zijn mijmeringen over symbiotische mycorrhiza netwerken in het bos de bomen, Pauli Uitsluiting Principe, het Periodiek Systeem, DNA en veerkracht in biologische peer-to-peer-netwerken, wat leidt tot een bespreking van vier onderliggende principes achter ‘goed’ complexiteit (in tegenstelling tot de chaotische complexiteit we willen vermijden): hiërarchie, modulariteit, redundantie en generativiteit (een Chomskyaanse concept, ‘generativiteit’ verwijst hier naar de noodzaak om te ontwerpen “processen waarmee mensen auteur en afstemmen van de digitale omgeving waarin ze leven”).

Het volgende hoofdstuk behandelt de geboorte en de ontwikkeling van het ontwerp als een beroep, het groeten Buckminster Fuller en andere Depressie-tijdperk pioniers van de discipline langs de weg (we kunnen verwachten van een hit-tip om de wil van Jonathan Ive en Dieter Rams hier, maar geen van beide zelfs in de index). Rond dit punt in het boek, de auteurs leggen hun kaarten op tafel, om zo te zeggen: “Vandaag zijn we misschien wel op het punt van een vierde revolutie [na de landbouw, industrie en informatierevolutie]: de leeftijd van Triljoenen .. Wij denken dat pervasive computing staat voor een diep andere relatie van mensen om informatie, en die uiteindelijk zal worden opgevat als een aparte tijdperk van de menselijke geschiedenis “.

Biljoenen ‘is een zeldzaamheid onder technologie boeken: het is toegankelijk, vol met uitdagende ideeën en mooi ontworpen, met veel (soms eigenzinnige) illustraties en sidebars.

Dit is waar MAYA Ontwerp zag zijn kans terug in de late jaren 1980: toepassing van de beginselen van de industriële vormgeving aan een post-industriële wereld waarin de computer industrie “maakte geen onderscheid tussen design en engineering Inderdaad, ingenieurs waren vaak de enige ontwerpers van. rekenmachines bestemd om te worden verkocht aan en gebruikt door mensen die niets over techniek “kende. Hun methode voor het bevorderen van een goede post-industrieel ontwerp behelst waar interdisciplinaire samenwerking en een eenvoudig voorschrift voor het snijden door middel van vakjargon: “tekenen wat je bedoelt” – letterlijk, zet uw ideeën in diagrammen.

Up next is ‘design wetenschap’, een zich ontwikkelende discipline gebaseerd op een mengsel van natuurlijke ecologische patronen, professioneel ontwerp praktijken, traditionele wetenschap en “een verbintenis tot het zoeken naar onderliggende architectuur om structuur te bieden”. De sleutel tot de succesvolle praktijk van het ontwerp de wetenschap, zeggen de auteurs, zal zijn: “Diep interdisciplinaire methoden; Focussen op de mens; interactie physics, informatie-centric interaction design, and Computation in context”. ( ‘Interaction natuurkunde’, voor het geval je je afvraagt, is een set van onschendbare ‘wetten’ die zullen helpen om een ​​uniforme gebruikerservaring te definiëren.) Er zijn interessante ideeën hier: bijvoorbeeld het feit dat, zoals informatie zelf in het middelpunt fase in het internet der dingen / biljoen-node netwerk, de gebruikerservaring wordt meer van een opkomende eigendom is dan een gevolg van het ontwerp van de afzonderlijke apparaten. Het hoofdstuk eindigt met een samenvatting van de uitdaging ontwerp wetenschappers: “Het is één ding om een ​​bruikbare computerprogramma ontwerpen Het is iets heel anders om een ​​bruikbaar omgeving te ontwerpen als die omgeving talloze semi-autonome apparaten bemiddelen een oneindige swirl voortdurend stromende gegevens bevat.” .

Dit deel van het boek eindigt met een bespreking van de architectuur (met een hoofdletter A) – en in het bijzonder ‘informatie-architectuur’, die wordt gedefinieerd als het bit zitten tussen gedetailleerde systemen architectuur en de user interface architectuur. “Als het ontwerp wetenschap gaat om meer dan pretentie zijn”, zeggen de auteurs, “het moet werken producten die dezelfde bevoegdheden van abstractie en generalisatie vertonen net als de differentiaalvergelijkingen van de natuurkundige en het periodiek systeem van de drogist te ontwikkelen.” Wie zal het ontwerp van de wetenschap Newton of Mendelejev, vragen wij ons af?

Ford Michael Cavaretta legt uit hoe machine-to-machine communicatie en het internet van dingen zal combineren met Big Data om een ​​aantal grote voordelen voor het bedrijfsleven te bieden.

De laatste twee hoofdstukken proberen te onderscheiden wat het leven zal zijn als in de doordringende computing wereld van de biljoen-node-netwerk, zonder – wijselijk – dat het te specifiek. We maken kennis met het concept van een ‘informatie ecologie’ bestaande ‘levensvormen’ (apparaten), ‘munt’ (informatie), architecturen (informatie-architectuur en inrichting architectuur) en ‘het milieu’ (menselijke cultuur). Bepaalde gewenste eigenschappen komen uit deze manier van denken, met inbegrip van weerbaarheid gebouwd op grote schaal redundantie, diversiteit en het omarmen van stochastische processen. Trust, de herkomst, de reputatie en veiligheid zullen allemaal van vitaal belang op Triljoenen Berg – de auteurs verhogen de al te plausibel spookbeeld van “kwaadaardige functionaliteit verstopt in onbelangrijke hardware ‘en beschouwen het als een grotere bedreiging dan de” kwaadaardige code verstopt in informatie-objecten ” . Vooral de informatie ecosysteem nodig heeft ‘humaan’ te zijn, de opvang van online communities ( ‘netwerken van vertrouwen’), de privacy en de emancipatie van power users (uw vriendelijke lokale / familie geek, bijvoorbeeld) die kunnen helpen gewone stervelingen te overleven in de nieuwe alomtegenwoordige digitale omgeving.

Biljoenen is een zeldzaamheid onder technologie boeken: het is toegankelijk, vol met uitdagende ideeën en mooi ontworpen, met veel (soms eigenzinnige) illustraties en sidebars. Je mag niet eens met alle beweringen van de auteurs of zich abonneren harte om hun draaiboek voor de biljoen-node netwerk, en sommigen zullen hunkeren naar meer technische details, maar het is een stimulerende en sterk aanbevolen te lezen voor iedereen met een belang in onze ontwikkeling van digitale toekomst.

Triljoenen: Bloeiende in de opkomende informatiemaatschappij Ecologie; Door Peter Lucas, Joe Ballay en Mickey McManus, John Wiley, 252 pagina’s, ISBN: 978-1-1181-7607-8; £ 23,99 / € 28,00

Kijk uit voor veel meer inhoud op machine-to-machine (M2M) communicatie en het internet der dingen in januari.

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Twilio rolt nieuw bedrijfsplan veelbelovende meer behendigheid

Intel, Ericsson uit te breiden samenwerking te richten op media-industrie

? Xero lanceert samenwerking met Macquarie Bank voor BPAY betalingen