ACCC beslissingen te kosten Telstra AU $ 430m omzet in FY16

Recente besluiten van de Australische Concurrentie en Consumer Commission (ACCC) om zowel de groothandel prijzen slash voor inkomende gesprekken en sms-berichten, evenals vaste lijn groothandel prijzen zal Telstra FY16 omzet beïnvloeden door tot AU $ 430.000.000, aldus chief executive van de telco’s.

Het besluit over Mobile Terminating Access Service (MTAS) – waaronder de ACCC verlaagde het tarief dat exploitanten van mobiele netwerken elkaar en vaste netwerk operators voor gesprekken kunnen opladen door meer dan de helft, van 3,6 cent per minuut naar beneden tot 1,7 cent, en gereguleerde sms-prijzen voor de eerste keer tot 0,03 cent per SMS – werd overgeleverd in augustus.

Telstra CEO Andrew Penn zei donderdagochtend tijdens de Investor Day presentatie Telstra’s [PDF] dat dit zou leiden tot een geschatte netto vermindering van de omzet van AU $ 350.000.000 voor FY16, met het bedrijf om zijn capex dienovereenkomstig aan te passen.

De ACCC zei op het moment dat zij haar besluit MTAS over vergelijkende kosten over de hele wereld had gebaseerd.

“In Australië, de meerderheid van de mobiele gesprekken en SMS worden vervoerd op 3G-netwerken, die efficiënter is dan de 2G-netwerken die worden gebruikt om een ​​grotere mate in het buitenland zijn,” verklaarde ACCC commissaris Cristina Cifuentes.

De mobiele netwerken in Australië dragen ook een veel grotere hoeveelheid dataverkeer dan buitenlandse netwerken. Deze kenmerken verlagen van de kosten van het afwikkelen van gesprekken op Australische netwerken en zijn meegenomen in de beslissing.

Cifuentes voegde eraan toe dat deze prijs nog verder kan dalen zodra voice-over-LTE (Volte) technologie diensten worden uitgevoerd in de toekomst uitgerold. Telstra geactiveerd zijn Volte vermogen in september.

De ACCC had zijn openbaar onderzoek naar de MTAS in mei vorig jaar aangekondigd, na een uitvoerige evaluatie in de service. De consument waakhond openbaarde zijn voornemen om SMS prijzen te reguleren op het moment, met Telstra bezwaar tegen dit.

Quantum computing kan hebben gescoord in Australisch onderzoek subsidieronde; ANZ Bank shuffle tech executive dek; Telstra onthult Global Media Network voor levering van inhoud; Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing; Foxtel bevestigt NBN aanbieden van volgende maand

“We zien weinig baat bij het reguleren van de groothandel SMS, als onze klanten toegang tot onbeperkte sms al op onze meest populaire plannen en kunnen kiezen uit een groot aantal alternatieven met de opkomst van smartphones, bericht applicaties en sociale media,” een woordvoerder van Telstra zei vorig jaar.

Volgens rivaliserende telecomaanbieders Vodafone Australië en Optus echter Telstra zou hebben geprofiteerd door een andere MTAS beslissing ten nadele van alle andere vervoerders, zoals de zittende telco niet hoefde te toegang betalen voor gesprekken tussen haar eigen vaste en mobiele netwerken.

Vodafone benadrukt in haar verklaring aan de ACCC dat Telstra niet had doorgegeven MTAS reducties aan haar klanten, na het wholesale-kosten van 21 cent per minuut tussen 2003 en 2014 was gedaald tot 3,6 cent per minuut.

De nieuwe prijzen zullen met ingang van 1 januari 2016, en blijft geldig tot 30 juni 2019.

Telco’s, Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G proeven; telco’s; Telstra onthult Global Media Network for content delivery, telco’s, Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing, telco’s, Foxtel bevestigt NBN aanbieden van volgende maand

andere recente besluit van de ACCC was om de prijzen die Telstra haar wholesale klanten voor het gebruik van zijn erfenis koperen netwerk tijdens de overgang naar de National Broadband Network (NBN) met 9,4 procent kunnen opladen slash.

Terwijl de ACCC oorspronkelijk had gepland om de prijzen in zeven van zijn vaste lijn wholesale-diensten te verminderen met slechts 0,7 procent, het herziene ontwerp-besluit over de prijsverlaging, in juni aangekondigd, zei het bedrag dat Telstra kosten winkeliers voor het gebruik van haar breedband internetdiensten zou worden gesneden met 9,6 procent ten opzichte van oktober 2015.

Volgens Penn, is de prijsverlaging zal naar verwachting de omzet verminderen tot AU $ 80 miljoen vanaf 1 november, wanneer het in werking treedt, tot 30 juni.

“We zijn teleurgesteld in dit besluit, gezien het feit dat het niet volgen van de ACCC eigen vaste principes prijs die wij hebben vertrouwd op bij het maken van belangrijke beslissingen voor de aandeelhouders in verband met het NBN. We zijn daarom overwegen onze opties voor hoger beroep”, aldus Penn.

Telstra spraken zich uit tegen het ontwerp-besluit in juli, zeggen dat de prijs slash zou de migratie van de klanten van invloed zijn op de NBN, zoals retailers zou “een winstoogmerk om hun klanten op de hogere marge koperen netwerk voor zo lang mogelijk te houden.”

“Dit zou de migratie te maken aan de NBN nog moeilijker te bereiken, en zet belangrijke inkomsten NBN Co in gevaar. Op deze manier, een snee aan de prijzen op de legacy-netwerk vormt een ernstig gevaar voor het welslagen van het NBN beleid”, Telstra gewaarschuwd in een blogpost.

De overheid gaf zijn ontwerp Migration Assurance Beleid detaillering van het proces voor klanten om te worden gemigreerd van Telstra’s erfenis koperen netwerk naar de vaste lijn NBN in juli. Naar schatting 3.270.000 lokalen kan worden bediend door de hybrid fiber-coax (HFC) netwerken wordt overgenomen van Telstra en Optus, met klanten begint te worden aangesloten vanaf maart 2016.

ACCC voorzitter Rod Sims betoogd dat de klant migratie naar het NBN was precies de reden waarom het had gekozen om de prijzen slash, omdat klanten op Telstra’s erfenis kopernetwerk vast tijdens de overgang moet niet worden gedwongen om hogere prijzen te betalen in afwachting van een NBN-verbinding.

“Belangrijk gebruikers van het netwerk van Telstra niet de hogere kosten als gevolg van minder klanten betalen NBN migratie optreedt. Als er geen correctie voor deze hogere kosten dan klanten die nog niet zijn gemigreerd naar de NBN uiteindelijk betalen aanzienlijk hogere prijzen voor koper gebaseerde diensten “, zegt Sims.

De ACCC heeft deze aanpak, omdat zij van mening is dat de gebruikers van het vaste net zijn niet de oorzaak van de activa redundantie en onderbenutting, en zal niet in staat zijn om deze activa en de capaciteit te gebruiken in de toekomst. Het zou niet op de lange termijn belangen van de eindgebruikers voor de kosten voor de gebruikers van het netwerk die hen niet veroorzaken, met name wanneer Telstra heeft een weg om die kosten terug te verdienen toe te wijzen.

Hij beschuldigde ook de ACCC van verkeerde voorstelling van de AU $ 11000000000 deal met de Australische regering, zeggen dat de beschreven in het herziene akkoord bedrag heeft betrekking op “een verlies van toekomstige inkomsten na de diensten worden losgekoppeld van het koperen netwerk, niet de kosten van het handhaven van ons netwerk voor de klanten die erop blijven zoals het NBN wordt uitgerold “.

Het ministerie van Communicatie gespiegeld perspectief van Telstra in zijn eigen indiening [PDF], zegt dat de beslissing van de ACCC moet worden gewijzigd, zowel om Telstra om zijn kosten terug te krijgen, en om te voorkomen dat de kosten verschillen van ontmoedigen klanten migreren naar het NBN, terwijl alle andere Australische telco juichte de beslissing.

Ondanks de gevolgen van deze beslissingen op Telstra Weersverwachting voor FY16 inkomsten, is het bedrijf nog steeds voorspellen dat het mid single-digit groei van de totale baten en lage single-digit groei van de winst voor rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) zal zien .

Telstra jaarcijfers voor FY15, in augustus aangekondigd, zag de telco rapport een nettowinst na belastingen van AU $ 4290000000, een daling van AU $ 260.000.000 of 5,8 procent op jaarbasis vanaf AU $ 4550000000 vorig jaar, en een EBITDA-daling van 3,5 procent , een daling van AU $ 11100000000 tot AU $ 10700000000.

dominant telco van Australië toegeschreven haar verlies in de nettowinst van de verkoop van de Hong Kong mobiele activiteiten, toegenomen prijsconcurrentie van zijn rivalen, en aanzienlijke herinvestering in zijn mobiele 4G-netwerk.

“Het boekjaar 2015 zag Telstra blijven sterk presteren, groeit de omzet, het toevoegen van vaste en mobiele diensten van de klant en te blijven investeren in ons netwerk voordeel,” Penn zei op het moment.

Mobile omzet steeg met 10,2 procent jaar-op-jaar, van AU $ 9700000000 vorig jaar tot AU $ 10700000000 in FY14-15, het toevoegen van 664.000 mobiele retaildiensten klant om het totale aantal op 16,7 miljoen brengen.

De telco toegevoegde 113.000 achteraf betaald handheld retail klanten in het jaar, waardoor het totaal op 7,3 miljoen klanten, met een omzet in deze sector steeg met 7,7 procent tot AU $ 5400000000. De gemiddelde omzet per gebruiker (ARPU) steeg met 5,5 procent, van AU $ 58,70 tot AU $ 61,94 – al is gemarkeerd donderdag dat ARPU is sindsdien vertraagd, en is iets naar beneden voor Q1 FY16.

Telstra eerder deze week zei dat het streeft naar 99 procent van de Australische bevolking gedekt door zijn 4G-netwerk medio 2017 hebben, met het bedrijf te investeren AU $ 5000000000 in zijn netwerken in de drie jaar tot en met juni 2017.

“We zullen ook starten snel inzetten van de volgende generatie van de LTE-technologie, waaronder voice over LTE, LTE Broadcast, en de volgende fase van LTE Advance, dat levert piek netwerk download snelheden tot 600 Mbps,” Penn zei op Telstra’s 2015 Australische Digitale -top in Sydney op maandag.

Door gebruik te maken van onze superieure spectrum holdings, zullen we nieuwe niveaus van dekking en prestaties leiderschap voor 4GX creëren.

Telstra begon het inschakelen van delen van zijn 700MHz 4GX netwerk in 2014.

De telco is ook het maken van bewegingen in steeds een mediabedrijf, deze maand de lancering van haar-video streaming apparaat Telstra TV.

“De volgende golf van media-ecosysteem verstoring komt van telco’s en mediabedrijven samenkomen,” Joe Pollard, Telstra chief marketing officer en group executive van Media, gezegd.

Ze beginnen te integreren, worden ingehaald door elkaar, dus wat we zien is de noodzaak van een world-class content with world-class distributiemechanismen – dat wil zeggen, de kracht van een groot netwerk – en de schaal naar de volgende te leveren golf van aandeelhouderswaarde. Dus wat we zien over de hele wereld is telco’s steeds mediabedrijven, en mediabedrijven steeds telco’s.

Penn herhaalde dit tijdens de Investor Day briefing.

Telstra is niet langer alleen een telefoonbedrijf; technologie doordringt alles wat we doen. We hebben toegang tot een aantal van de beste technologie en technologie thinking uit de hele wereld, “zei hij.

Echter, Penn toegegeven dat netwerk is nog steeds de ruggengraat van Telstra.

Er is vrijwel geen technologische innovatie vandaag dat niet fundamenteel vertrouwen op een onderliggend communicatienetwerk. Tegenwoordig vrijwel alle technologie gepaard gaat, en dat van die technologie is afhankelijk van de kwaliteit en snelheid van het netwerk.

Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G trials

Telstra onthult Global Media Network for content delivery

Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing

Foxtel bevestigt NBN aanbod volgende maand