Critici vertraging stemming over de EU-wetgeving inzake intellectuele eigendom

Een wetsvoorstel van de Europese Unie te versterken rechtshandhaving mogelijkheden tegen intellectueel eigendom schendingen is opnieuw uitgesteld, temidden van aanhoudende kritiek dat de uitvoering ervan veel onschuldige activiteiten zouden criminaliseren en schadelijk voor de Europese competitie.

De ontwerp-richtlijn betreffende de handhaving van intellectuele eigendom (IP) rechten werd ingesteld voor een stemming in het Europees Parlement op 11 september, maar werd uitgesteld tot begin november, dan is tot deze week. Het is nu gepland voor een stemming op 27 november.

De vertragingen zijn het gevolg van de hevige controverse rond de richtlijn, een van de vele grote voorgestelde veranderingen in de manier waarop de intellectuele eigendom wordt behandeld in de EU. Een richtlijn 2001 auteursrecht, bekend als de EUCD, uiteindelijk overgegaan in de Britse wetgeving vorige maand, na vertragingen. Het Europees Parlement heeft ingestemd met een richtlijn over softwarepatenten pas na het maken van belangrijke veranderingen, het resultaat van wijdverbreide protesten van computer wetenschappers, economen, tech-bedrijven en softwareontwikkelaars.

De MEP verantwoordelijk voor het begeleiden van de handhaving van intellectuele eigendomsrechten richtlijn door het Europees Parlement, Janelly Fourtou – de vrouw van Vivendi Universal president en chief executive Jean-Rene Fourtou – verleende de vertraging in antwoord op de vraag door een meerderheid van de commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement. EP-leden met inbegrip van sociaal-democraten, liberalen en groenen voerde aan dat meer discussie nodig is om gevolgen van de richtlijn te begrijpen was, volgens bronnen bekend met de situatie.

Innovatie, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk tekenen tech innovatie overeenkomst; Government: UK, Blockchain-as-a-service goedgekeurd voor gebruik in heel de Britse overheid, veiligheid, deze cijfers blijkt cybercrime is een veel grotere bedreiging dan iemand gedacht tevoren, Beveiliging, Internet of Things security is vreselijk: Hier is wat je moet doen om jezelf te beschermen

Een stem is niet waarschijnlijk voor het einde van het jaar, echter, omdat de Raad van de EU zijn eigen versie van de richtlijn, die moet worden verzoend met de versie die in het Parlement heeft ingevoerd, aldus Andreas Dietl, EU-aangelegenheden directeur met European Digital Rights (EDRI ).

Verhitte discussie; wanneer het voorstel voor het eerst werd geïntroduceerd in januari, trok het een “ontzet” reactie van de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) en andere auteursrechthebbende lobbyisten, waarin werd opgeroepen tot de maatregelen die moeten worden aangescherpt.

De IFPI stelde in januari dat de voorgestelde maatregelen niet sterk genoeg om terug te houden een “epidemie van namaak”, klagen dat “de hulpmiddelen het voorstel om acties tegen overtreders te brengen niet eens de niveaus te bereiken al beschikbaar in het kader van een aantal bestaande nationale wetten” en kunnen “tekort” van wat hij noemde de internationale normen, in een verwijzing naar de Digital Millennium Copyright Act van de VS (DMCA).

De ontwerp-wetgeving is bedoeld om te vertegenwoordigen “best practice” wetgeving, in plaats van het aan boord nemen van de sterkste anti-piraterij maatregelen van de lidstaten, in overeenstemming met de EU.

Critici van burgerrechtenorganisaties zeggen dat grote multinationals zou de grootste begunstigden van de richtlijn, omdat het verbod op reverse engineering, terwijl de straat straatmuzikanten en book readers voor blinden, worden strafbaar gesteld.

Brazilië en het Verenigd Koninkrijk tekenen tech innovatie overeenkomst

Blockchain-as-a-service goedgekeurd voor gebruik in heel Britse regering

Uit deze cijfers blijkt cybercrime is een veel grotere bedreiging dan iemand dacht voorheen

Internet of Things security is vreselijk: Hier is wat je moet doen om jezelf te beschermen