Het bewaren van gegevens kan hebben geholpen de politie in Sydney belegering: Abbott

Australische premier Tony Abbott heeft gezegd dat push van de regering om telecombedrijven te dwingen te behouden klantgegevens twee jaar zou de politie hebben geholpen bij het identificeren van de gijzelnemer als een bedreiging voor de belegering in Sydney op maandag.

Vroeg op maandagochtend, Man Haron Monis ging de Lindt cafe in Martin Place in Sydney met een shotgun, en hield de 17 klanten en medewerkers in het café gijzeling, waardoor eisen aan de minister-president te spreken en een vlag Islamitische Staat te verkrijgen.

De gijzeling kwam tot een gruwelijke einde kort na 02:00 AEDST op dinsdag, toen de politie werden gedwongen om het café te voeren nadat Monis begon te schieten zijn pistool. Twee van de gijzelaars en Monis werden gedood.

Na Monis werd genoemd, werd het duidelijk dat hij bekend was bij de politie voor het verzenden offensief brieven aan de families van de Australische slachtoffers van terrorisme en Australische troepen gedood in Afghanistan. Ook was hij op borgtocht vrijgelaten nadat ze beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op zijn ex-vrouw.

De politie en de New South Wales lijkschouwer zijn nu bezig met een onderzoek naar het incident. Abbott zei in een persconferentie op dinsdag dat het nog te vroeg om te zeggen wat de politie had kunnen doen om de tragedie te voorkomen, maar zei dat de overheid gaat verhuizen naar Australische burgers te beschermen met zijn controversiële tranches van de nationale wetgeving inzake beveiliging.

De derde tranche, die momenteel bij het parlement, zou telecombedrijven dwingen om een ​​nog-niet-gespecificeerde set van gegevens van klanten te behouden voor twee jaar voor de toegang van de wetshandhaving.

Abbott zei dat het toezicht Monis niet de tragedie had kunnen voorkomen.

“Zelfs als deze persoon was bewaakt 24 uur per dag, het is zeer waarschijnlijk, zeker mogelijk, dat dit incident heeft kunnen plaatsvinden, omdat het niveau van controle die nodig zou zijn om te voorkomen dat mensen gaan over hun dagelijkse leven zou erg zijn, zeer hoog. Dat gezegd hebbende, we zijn altijd op zoek naar wat beter kan. we zijn altijd op zoek naar wat lessen kunnen worden getrokken en hoe het beter kan, “zei hij.

Abbott zei dat het kan blijken dat een dergelijke regeling zou hebben geholpen de politie.

“Het is te vroeg om te zeggen, omdat we niet precies weten wat voor soort communicatie deze persoon met anderen heeft gehad. – We gewoon niet weten we misschien wel ontdekken dat het zou hebben geholpen om deze aanvullende wetgeving op zijn plaats, maar het is te vroeg om te zeggen, “zei hij.

Wat ik denk dat het duidelijk is dat we worden geconfronteerd met een zeer reële bedreiging van mensen die ons willen kwaad doen en die een beroep doen deze dood cult ideologie als rechtvaardiging. En dat is waarom we uit de metadata-retentie wetten te zetten, dat is de reden waarom we zijn vastbesloten om te gaan met hen zo snel als we kunnen in het nieuwe jaar.

De zekerheid geef ik aan u en aan al het Australische is dat deze regering zal doen wat menselijkerwijs mogelijk is om je veilig te houden. Dat is wat we zullen doen, want niets een maatschappij, een gemeenschap, een individu ondermijnt, dan enig gevoel dat je niet veilig in uw eigen huis, in je eigen straat.

Terwijl Abbott aangegeven dat Monis niet op eventuele terroristische watch list was geweest, werd hij bekend bij de politie. Onder de bestaande wetgeving, kan de politie bevel tot conservatoir beslag te sturen naar telecommunicatie-bedrijven om de gegevens voor bepaalde individuen van belang vast te houden voor het verkrijgen van een warrant.

Het komt als de Australische federale politie één van de eerste om te verschijnen voor de Gemengde Parlementaire Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten op woensdag over de verplichte data-retentie wetgeving om te spreken zal zijn. In een persbericht op woensdag, AFP commissaris Andrew Colvin zei het bewaren van gegevens is een essentieel instrument voor de identificatie van ernstige strafbare feiten.

Wanneer we te maken met ernstige bedreigingen van de nationale veiligheid en andere ernstige vormen van criminaliteit, kunnen we ons niet veroorloven om te vertrouwen op geluk om te zien of het bedrijf de misdadiger heeft gekozen om te gebruiken houdt die gegevens of niet.

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

Pentagon bekritiseerd voor cyber-rampenbestrijding door de overheid waakhond

Braziliaanse Paralympians profiteren van technologische innovatie

Braziliaanse overheid zou verbieden Waze