Finland begint zijn eerste 5G-test netwerk op te bouwen

Finland is de laatste land te springen op de bandwagon 5G, met zijn eerste vijfde generatie testnetwerk wordt gebouwd in de noordelijke stad Oulu.

De 5G Test Network (5GTN), onder leiding van VTT Technical Research Centre van Finland en de Universiteit van Oulu in een consortium met industriële partners zoals Nokia, is gepland om te openen in de tweede helft van het jaar. Het zal een test bed voor 5G-technologieën, applicaties en business modellen, met een onderzoek focus op netwerkbeheer, het testen van de technologie, en de lucht interfaces.

Microsoft is op zoek naar een Amerikaanse verbod op de verkoop van een aantal Kyocera Android smartphones die betoogt zij in strijd zijn patenten.

Het idee is om het proces anders 5G concepten, zodat we de best mogelijke inzicht in hun prestaties al voor de [5G] standaard is ingesteld kan winnen, “Kyösti Rautiola, onderzoeksleider bij VTT, vertelde de website.” Maar de testnetwerk is ook een applicatie platform voor het bouwen van nieuwe vroeg stadium toepassingen en een beter begrip van de real-world voordelen van 5G krijgen.

Het netwerk zal bestaan ​​uit twee delen: de publieke en private.

Het openbare netwerk is een open testomgeving aan derden ter beschikking. Het zal betrekking hebben op delen van de Universiteit van Oulu campus en ook worden aangeboden aan haar circa 20.000 man sterke studenten voor echte wereld resultaten. Het beperkte privénetwerk, zich in gebouwen VTT, worden gebruikt door industriële partners.

Omdat 5G apparaten zijn nog niet beschikbaar (5GTN verwacht haar eerste pre-commerciële apparaten ontvangen begin volgend jaar), het netwerk maakt gebruik van 4G LTE-technologie aangepast aan de huidige 5G verwachtingen te voldoen. 5G blijft een work in progress, maar de belangrijkste criteria is algemeen aanvaard en omvat minimaal een snelheid van 1 Gbps met sub-één milliseconde latency en een grotere energie-efficiëntie.

De test netwerk zal uitgroeien tot een full-scale 5G netwerk als aanverwante technologieën worden ontwikkeld en het zal ook worden uitgebreid naar grotere gebieden van Oulu te dekken.

Nokia op zoek naar 5G-test netwerk op te bouwen in het noorden van Finland, 5G piloten voor de aftrap in Estland volgend jaar; Samsung heeft 7.5Gbps mobiele snelheidsrecord in 5G proef

Kleine cellen en hoge frequenties

Terwijl verschillende technologieën worden overwogen voor 5G netwerken, initiële focus 5GTN is op kleine cellen en indoor netwerken. Kleine cellen zijn kleinere versies van de typische macro cel basisstations (denk het mobiele equivalent van Wi-Fi-routers) en gebruikt voor dekking van de dienst uit te breiden of om het netwerk te vergroten, met name in dichtbevolkte gebieden.

Zowel het publiek en beperkte delen van het netwerk in Oulu is een combinatie van een aantal kleine cellen en één macro cel basisstation gebruiken. Het aantal kleine cellen wordt verhoogd het netwerk groeit.

De snelste manier om de capaciteit van het netwerk te verhogen is om te delen, bijvoorbeeld, het dekkingsgebied van een macro-cel om tientallen of honderden kleine cellen, “legt Matti Latva-Aho, professor aan de Universiteit van Oulu.” Small cellen technologieën, samen met SDN, zijn de grootste veranderingen in de 5G netwerkarchitectuur.

Telco’s; Koor kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland; telecombedrijven, Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk te testen, Telco’s, Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G proeven; Cloud, Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia

SDN (software-defined networking) en NFV (netwerkfuncties virtualisatie) zijn goedkope en efficiënte manieren om de netwerkinfrastructuur te virtualiseren en het gemakkelijker te configureren en te beheren. Ze werken hand in hand met CN (gognitive netbeheer), in wezen slimme netwerk technologie die automatisch adressen en leert van gegevens eisen en ervaren problemen op het netwerk.

SDN, NFV technieken en CN, die al heel dicht bij 5G concepten, zal gedurende de eerste twee jaar worden uitgevoerd, “zegt Rautiola.” Ook grote richt zich vroeg op zijn machine-type communicatie LTE-M [LTE geoptimaliseerd voor machine- to-machine communicatie] en Internet of Things oplossingen.

Maar eerst de test netwerk zal worden uitgebreid naar andere 5G-concept te gebruiken: hogere frequentiebanden, in het begin van 2016. De overgang van de lage-frequentiespectrum van 700MHz tot 2,6GHz (een range gebruikt door de meeste luchtvaartmaatschappijen vandaag) te hoog spectrumbanden boven 6 GHz kon helpen de grote blokken spectrum nodig voor 5G snelheden.

Super hoge frequenties, ook wel bekend als ‘millimeter-wave-technologie’, worden al getest door de wil van Nokia en Samsung om multi-gigabit snelheden te bereiken. In feite zal Nokia enkele Oulu testapparatuur, zoals de basisstations leveren, aangezien het ziet verscheidene gebruiksscenario’s voor het netwerk.

“[We kunnen] vroeg inzicht in real-life prestaties bijvoorbeeld door middel van LTE-M live-trial. Sharing vroege evaluatieresultaten met partners zal helpen glad te strijken tekortkomingen en het versterken van de technologie voor een succesvolle commerciële lancering van 5G systemen in 2020, “Peter Merz, hoofd van radiosystemen, technologie en innovatie bij Nokia Networks, gezegd.

Zakelijk rijden

Oulu is slechts één van de locaties waar 5G testen stroomversnelling. In Surrey, Engeland, is de 5G Innovation Centre 5GIC gepland voor september, gesteund door £ 60m in de financiering. Ondertussen Zuid-Korea heeft een maar liefst $ 1,5 miljard geïnvesteerd op 5G ontwikkeling en de EU-5G ontwikkelingsproject ‘5G Infrastructure Publiek-Private Samenwerking’ (5G-PPP) heeft tot nu toe ontving € 700 miljoen aan investeringen.

Daarentegen 5GTN van € 7 miljoen financiering voor de eerste fase in 2015-2016 verbleekt in vergelijking, maar het onderzoeksteam benadrukt dat de focus is anders.

Onze basis is dat, hoewel er zijn tal van technische uitdagingen [in 5G], de technologie is niet onze belangrijkste drijfveer, “zegt Universiteit van Oulu’s Latva-Aho.” Ons doel is om het proces geheel nieuwe business modellen en het creëren van een open testomgeving voor bedrijven om uit te proberen radicaal nieuwe concepten. In die zin zijn we tegen de huidige vervoerder geleid business modellen.

Een deel van deze aanpak is om de samenwerking, niet alleen op een Finse niveau, maar wereldwijd te bevorderen – en hier 5GTN is erop gebrand om te werken met 5G-PPP.

“We zijn vroeg beginnen. 5G-PPP zal zijn in de fase van de bouw van grootschalige proef netwerken in Europa slechts ongeveer 2017-2018, en dat willen we sterk betrokken zijn bij dat. In 2018 zullen we veel dichter bij een definitief 5G concept, “zegt Rautiola.

Terwijl de eerste commerciële toepassingen van 5G niet verwacht tot 2020, Rautiola gelooft dat het zal grote voordelen voor de consument en het bedrijfsleven te brengen gelijk.

Ten eerste zal 5G nieuwe Internet of Things toepassingen en het beheer van grote hoeveelheden lage-energie-apparaten mogelijk te maken “, legt Rautiola.” Ten tweede, kan een constante kwaliteit van de dienstverlening worden gezorgd voor de consument, terwijl het gebruik van draadloze groeit. Ten derde, voor kritische diensten, zoals infrastructuur, de betrouwbaarheid van het netwerk en hogere snelheden zijn van vitaal belang.

En hier ligt het probleem: “Dit zal niet mogelijk zijn zonder 5G-infrastructuur”, besluit hij.

5G

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test

Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G trials

Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia’