Creative wiskunde bederft NBN strategische evaluatie van de inkomsten argument

Een van de meest omstreden kwesties in de National Broadband Network (NBN) debat is de voorspelling geweest over hoeveel de inkomsten van de verschillende modellen zal produceren – en, als gevolg daarvan, wat voor soort interne rendement (IRR) elk netwerk topografie kan produceren.

Toch, terwijl de NBN strategische evaluatie (SR) leek triomfantelijk ontmaskeren eerdere prognoses-inkomsten en een geplande IRR van 7,1 procent als over-ambitieus – en stelde dat de voorgestelde multi-technologie alternatief aangeboden beter rendement op de investering van de overheid – een grondig onderzoek van de cijfers in de beoordeling blijkt dat deze conclusie alleen mogelijk is door middel van grove manipulatie van de waarheid.

Tabel 0-2, op pagina 17, een samenvatting van de argumenten van de presentatie van vergelijkende financiële modellen voor de zes verschillende scenario’s onderzocht in het rapport. Het rapport auteurs geven toe dat alle getallen in de tabel “zijn schattingen en onderhevig aan verandering”, maar ze ook gebruik maken van verschillende termen van de analyse te schilderen Scenario 6 – die, gemakshalve, is het model gepromoot voor enige tijd door communicatie minister Malcolm Turnbull – als superieur aan een ander model.

Cumulatieve omzet tussen FY2011 en FY2021, de tafel vertelt ons, zal $ 10 miljard aan de bestaande uitrol (scenario 1), $ 16b onder Scenario 4 (het uitbreiden van HFC’s footprint) en $ 18b onder Scenario 6.

Op sommige levels, dit is logisch: het is immers al algemeen aanvaard dat de fiber-to-the-node (FttN) element van Scenario 6 kon worden uitgerold sneller dan een volledig fiber-to-the-premise ( FTTP) deployment – en dat de inkomsten onder een FttN model daarom willen opvoeren sneller dan onder FTTP.

Dit kan de opbrengst verschil uitgedrukt in de SR verklaren – als, dat wil zeggen, je twee zeer ongelegen feiten negeren.

De eerste is een kwestie van timing: de SR de prognoses inkomsten alleen verlengen tot eind FY2021, hoewel het dezelfde tabel blijkt dat de huidige uitrol niet volledig tot het einde van CY2024 zou zijn – halverwege in FY2025.

Met andere woorden, het pijnlijk appelen-en-sinaasappelen analyse negeert drie en een half jaar van wat de huidige NBN belangrijkste inkomsten verdienen jaar in wat kan alleen maar een poging om Scenario 6 te schilderen als het leveren van hogere inkomsten in gevaar worden.

Deze 42 maanden zijn cruciaal voor FTTP en FttN modellen voor heel andere redenen.

Voor FTTP – die langer kan duren voordat de maximale rollout snelheid te bereiken, maar zal het genereren van meer inkomsten wanneer het niet – zullen zij vertegenwoordigen 42 maanden wanneer het netwerk uitrol is racen op maximale snelheid om zijn project te voltooien.

Lokalen-gepasseerd cijfers zullen niet alleen snel worden steeds meer in deze tijd, maar het is redelijk te veronderstellen dat activaties klant zal worden op een even hoog oppakkern gezien het feit dat de vraag naar snelle diensten aanzienlijk hoger dan het nu is. Oh, en omdat klanten zullen moeten overschakelen wanneer Telstra verbreekt hun koperen diensten.

De omzet prognoses slechts te verlengen tot het einde van FY2021, hoewel het dezelfde tabel blijkt dat de huidige FTTP uitrol niet compleet zou zijn tot het einde van CY2024 – halverwege in FY2025 … De analyse negeert drie en een helft van wat het zou zijn belangrijkste inkomsten verdienen jaar huidige NBN in een poging om te schilderen Scenario 6, zoals het leveren van hogere inkomsten.

De SR cadeautjes maar negeert dan zijn eigen prognoses van de inkomsten voor deze periode, wat suggereert in tabel 2-21 (p56) dat de Herziene Outlook voor een all-FTTP inzet zou het netwerk te zien leveren $ 4.2b in FY22, $ 5.0b in FY23, en $ 5,8 b in FY24 (er zijn geen cijfers over de eerste helft van FY25, maar gezien de SR de projectie van voltooiing aan het eind van CY2024 we kunnen aannemen dat de NBN zou minstens $ 2.9b meer inkomsten dan die zes maanden te genereren).

Met andere woorden, de 42 maanden ontbreekt in tabel 0-2 vormen een tijdstip waarop alle FTTP model zullen zijn opbrengstgenererende prime. Tegen die tijd zal early adopters, die aanvankelijk goedkopere entry-level diensten zou kunnen nemen in de komende jaren waarschijnlijk upgraden naar een hogere omzet 100Mbps, 500Mbps of 1Gbps diensten.

Dit zal niet gebeuren onder FttN, die door de eigen toelating NBN Co’s niet hetzelfde type high-inkomsten services, gegarandeerde prestaties en de algemene prestaties als FTTP ondersteunen. Een Scenario 6 uitrol zal de omzet piek te zien, en dan beginnen te snel dalen als retail concurrentie duwt de prijzen voor basisvoorziening diensten en onvoldoende onderhouden klanten vinden hun eigen glasvezel.

modellering van de SR’s volledig voorbij aan de veranderingen in die cruciale jaren – waarschijnlijk omdat het de voorkeur Scenario 6 volledig zal zijn tegen het einde van CY2020. De omzetcijfers in de tabel, dan, zijn gebaseerd op het vergelijken van een volledige multi-technologie NBN De bijdrage van de omzet binnen het eerste jaar volledig operationeel, met de opbrengst van een onvolledig, alleen FTTP-NBN waarvoor $ 15b van de piek inkomsten heeft gewoon niet meegeteld.

Dat is niet, dient te worden opgemerkt, gestopt met de strategische evaluatie van het tellen van de kapitaaluitgaven onder Scenario 1 tot FY2024 – verder scheef de kosten-baten-vergelijking tegen FTTP en de investeringen $ 56b.

Met andere woorden, heeft de herziening Scenario gepresenteerd 1 kapitaaluitgaven van $ 56b versus omzet van $ 10b, versus Scenario 6 kapitaaluitgaven van $ 33b en een omzet van $ 18b voor de multi-technologie mix. Dit kan het geval ondersteuning voor Scenario 6 op papier, maar als je rekening houdt met de ontbrekende $ 15b van de cijfers kijken heel anders.

De investeringen van $ 56b op een omzet van $ 25b, immers eigenlijk vergelijkt vrij gunstig af bij kapitaaluitgaven van $ 33b op een omzet van $ 18b – en zou de IRR voor Scenario 1 weerhouden om de ramp het is gemaakt te zijn.

Duidelijk, zou dit echter niet het doel van de SR, die altijd werd geacht actief diskrediet de huidige implementatie dienen.

Het negeren van FTTP omzetgroei is een probleem, maar het weglaten van die 3,5 jaar is belangrijk voor Scenario 6 om een ​​andere reden: vorige NBN Co modeling heeft gesuggereerd dat een overwegend FttN netwerk aanzienlijke omzetdaling na verloop van tijd zal lijden, omdat de klanten te verlaten zijn relatief beperkt diensten van derden alternatieven.

Vergeet niet dat NBN Co’s advies aan de inkomende minister, die Turnbull wilde nooit openbaar gemaakt en, probeerde in diskrediet te brengen, na de release, toonde deze omzetdaling kon maar liefst 30 procent. Dit werd later bevestigd door de adjunct-secretaris van de afdeling Communicatie, Ian Robinson.

Dit moet een directe impact op de omzet prognoses opgenomen in de strategische evaluatie hebben gehad – met name tijdens de verloren jaren van FY2022 aan FY2025 wanneer de SR blijkbaar niet in slaagt om 6 Scenario’s inkomsten vertegenwoordigen.

Er is een luchtspleet tussen NBN Co’s eerder 30 procent worst-case scenario en de 2,5 procent worst-case scenario geschetst in het modelleren van de SR’s. Als omzetdaling iets als de voormalige nummer was, zou de daling van de 5,3 procent IRR de SR is toegewezen aan het model van de overheid uit te wissen.

Sterker nog, de hele SR lijkt NBN Co’s eerder waarschuwingen over tegenvallende inkomsten op een niet-FTTP netwerk volledig negeren. Toegegeven, heeft het onderzoek niet pleiten voor een 100 procent FttN oplossing, zodat de steile daling eerder voorspeld kan enigszins worden getemperd – maar het is optimistisch om te suggereren dat het snijden van de hoeveelheid FTTP met 75 procent, en de implicaties opbrengst van een dergelijke stap, zou alleen knippen omzet met 2,5 procent per jaar.

Gewoon om samen te vatten: slechts vier maanden geleden, NBN Co waarschuwde dat de uitvoering van het NBN het beleid van de Coalitie 1500000000 $ per jaar zou kunnen snijden van de inkomsten NBN Co’s in FY2021 omdat de klanten niet zo veel zal betalen of het krijgen van geavanceerde diensten als onder FTTP.

Er is een luchtspleet tussen NBN Co’s eerder 30% worst-case scenario en de SR’s 2,5% worst-case scenario. Een omzetdaling van alles wat het naderen van die omvang zou de 5,3% IRR de SR is toegewezen aan het model van de overheid uit te wissen … [en] het is het toppunt van optimisme om te suggereren dat het snijden van de hoeveelheid FTTP met 75%, en de service en gevolgen voor de inkomsten van een dergelijke stap zou alleen knippen de omzet met 2,5% per jaar.

Nu hebben we een strategische evaluatie, ingelijst en betaald door de overheid van de Coalitie, die zegt dat een netwerk van bijna de helft bestaat uit FttN diensten – het is belangrijk en eerlijk om te onthouden dat een kwart van de Australiërs nog steeds krijgt een hogere omzet FTTP onder scenario 6 – zullen de inkomsten bijna twee keer zo hoog als een FTTP-only model van 2021 te genereren.

En we hebben een reeks van inkomsten projecties die te negeren meer dan drie jaar waarin een FTTP-only model zou nog steeds worden ramping up – op hetzelfde moment als een FttN zware model zou al begonnen klanten die reeds ontgroeid de beperkte mogelijkheden van het verliezen diensten waarvan de snelheden, zelfs NBN Co kan niet garanderen.

De strategische evaluatie praat niet over de periode tussen FY2021 en FY2025 omdat het weet dat die jaren de technologische beperkingen van Scenario 6 worden steeds duidelijker zullen zien. Hij weet ook dat NBN Co zal, op dat moment, al van plan om zijn multi-technologie mix aan FTTP upgraden, bedenk dan dat zelfs NBN Co voorzitter Ziggy Switkowski heeft toegegeven dat het netwerk van de Coalitie zal waarschijnlijk moeten worden opgewaardeerd vijf jaar nadat het is compleet – precies een jaar na de volledige FTTP uitrol zou niet compleet onder de herziene Outlook scenario.

Het netto resultaat van dit alles is om de inkomsten te overdrijven van een FttN model, terwijl onderschatting van de inkomsten uit een FTTP model. Gunstig, deze onderschat de IRR voor een FTTP model en overdrijft de IRR voor de multi-technologie model.

Het is een merkwaardig stukje van de boekhouding, en benadrukt hoe klaar de auteurs van de strategische evaluatie moesten maken van de Coalitie model komen op de top. En, meer dan wat dan ook, het is een herinnering aan hoe voorzichtig de industrie moet worden bij de evaluatie van de variërende vorderingen rond de beste weg vooruit voor het NBN.

Wat denk je? Wat kunnen we lezen uit de cijfers in de strategische evaluatie tafel? En, bent u vertrouwd bent met de bevindingen van de beoordeling’s?

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

NBN zal Australië in een ‘leidende positie’: Bill Morrow

Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing

ACCC zoekt inzendingen op de gevolgen voor de concurrentie van OTT, NBN, mobiele data