Acht manieren om usability testing eenvoudig en snel te maken

Usability testing voor toepassingen, interfaces of apps hoeft geen ingewikkeld, kostbaar of tijdrovend oefening. Er is een relatief snelle en eenvoudige manier om te gaan over – en maken alle benodigde aanpassingen die eindgebruikers zullen houden bezig en tevreden met de resultaten, Foto:. HubSpot

Dat is het woord van Steve Krug, een zeer gerespecteerde user-ervaring expert en auteur van Rocket Surgery Made Easy. In zijn recente keynote op MinneWebCon 2015, suggereert hij dat de doe-het-usability testing eenvoudig, goedkoop, snel en effectief kan zijn.

Onder suggesties Krug zijn deze acht belangrijkste richtlijnen die de weg vrijmaken voor de doe-usability testing

1) Houd gebruikers praten en hun mening. Werken met gebruikers is vaak net als therapie, Krug zegt: “Het belangrijkste is om ze hardop denken,” zegt hij. “Je probeert om hen te vertellen wat er gaande is door hun hoofd.

2) Houd het aantal personen waarmee u kleine testen, Krug adviseert. Het idee aantal gebruikers op een gegeven sessie is drie, wijst hij erop. “Met het testen van drie gebruikers zul je meer problemen dan je eigenlijk middelen op te lossen hebben. – Het maakt niet veel gebruikers nemen om ernstige problemen”

3) Houd alles informeel. Een test gebied kan overal worden geplaatst in de organisatie. Plus, voegt hij eraan toe, het delen van de resultaten van de tests kunnen worden gedistilleerd in een enkele e-mail, met kogels benadrukken belangrijke kwesties ontdekt. “Ik geloof niet in het verzamelen van statistieken, omdat je slechts drie mensen testen Geen grote toeterende rapport nodig is, ofwel -. Het wordt gebruikt om een ​​persoon die usability rapporten uitgevoerd zou hebben om te schrijven een 30-to-50- pagina’s tellende rapport met allerlei screen shots. ”

4) Test vroeg. Als het gaat om de ontwikkeling van toepassingen, “mensen wachten om te testen tot het ding, werd gekookt versus de uitgaven $ 5000 op een ronde van usability testing, terwijl het nog in een slecht gevormde toestand was,” zegt Krug. “Het probleem is, als je wacht tot het klaar is, dan is het te laat om nog iets te repareren.” Krug zegt testen kan zelfs beginnen met wireframes – “de tests zijn meestal zeer kort zijn, bur kunt u grote inzichten te krijgen,

5) Test vaak. Daarnaast adviseert Krug, de oprichting van een regelmatig testen datum van een keer per maand. “Een keer per maand, te brengen in drie mensen, en doe het testen op die dag”, zegt schouders op. “Dit vereenvoudigt het testen door een vereenvoudiging van het werven, omdat je precies weet wanneer je gaat mensen nodig hebben. Het unhinges uw testschema van je ontwikkeling schema.” Met het testen te nauw verbonden met de ontwikkeling van programma’s, kan de testsessies glijden als ontwikkeling mijlpalen slip, voegt hij eraan toe. Met een regelmatige vaste testschema, kunnen IT-managers testen “wat we hebben rondslingeren op dat moment.

Enterprise Software;? TechnologyOne tekenen AU $ 6,2m deal met de landbouw; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro, Enterprise Software, Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september

6) Zorg dat iedereen die betrokken zijn bij het testproces. Het werkelijke aantal testen gebruikers moeten beperkt worden – drie in een tijd – maar sessies moeten openstaan ​​voor observatie en bespreking door iedereen in de onderneming. Waardoor het een “gedeelde ervaring kan ongelooflijk krachtig zijn,” zegt hij. Hij geeft ook een interessante tip om het evenement top of mind te maken: heerlijk eten bij de hand. “De beste manier om mensen om deze dingen te komen is om de beste hapjes in de organisatie hebben”, adviseert hij. Ga naar de beste bakker en bestel die chocolade croissants.

7) Focus genadeloos op een klein aantal van de belangrijkste problemen. “Het probleem met usability testing is zeer effectief,” Krug wijst erop. “Je kunt heel snel omslaan van een hoop problemen. Maar het blijkt dat we niet hebben dat veel tijd, mensen en middelen om de bruikbaarheid problemen op te lossen. De problemen vindt u altijd meer dan de middelen die je hebt om problemen op te lossen.” Het is belangrijk om zich te concentreren op de een of twee belangrijke problemen en trechter middelen in die richting, zegt hij.

8) Tweak, niet herontwerpen. “Bij de vaststelling van de problemen, altijd het minste wat je nodig hebt om te doen”, zegt Krug. “Ga niet naar en proberen om het perfect te maken – ga in en maak de meest eenvoudige verandering die je kunt,” legt hij uit. Het is beter om te tweaken dan een dure tijdrovende herontwerp van de applicatie of de gebruikersinterface te proberen. “Tweaks kosten minder – tweaks niet leven ruïneren, verbreken families, wrak loopbaan,” Krug uit. “Kleine veranderingen kunnen sneller worden gemaakt, en als je grotere wijzigingen aanbrengt, waarschijnlijk andere dingen die werken prima in het proces breek je bent.

? TechnologyOne tekent AU $ 6,2m deal met Landbouw

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september